Stadsmuseets nya utställning: Länge leve Hagabion!

Nya HagabionStadsmuseets nya utställning visar ett stort arkiv av filmaffischer och en nyproducerad dokumentär för att fira Hagabions 40-års jubileum. 10 oktober på Kulturnatta 18.00 – 01.00, är det officiell invigning och fest på Göteborgs stadsmuseum.

I två års tid har Kajsa och Anders arbetat ideellt med utställningen ”Länge leve Hagabion” för att fira Hagabions 40-årsjubileum. De har tillsammans med vår arbetsgrupp på bion och filmbolaget Eneles Film gått igenom Hagabions arkiv och producerat en dokumentär där de intervjuat Göteborgspersonligheter, som exempelvis Sven Wollter, och fd ideella medlemmar som grundade bion. Det har varit en fantastiskt rolig men väldigt slitsam resa som tar slut med invigning av utsällningen.

Stadsmuseets utställningUtställningen syftar till att sprida kunskap om Hagabion som ideell kulturinstitution och dess historia. Dels för att dess historia är en filmkonstskatt i sig. Men också för att den säger något om kulturlivet och om hur det var att vara ung och vilja engagera sig på 70-talet kontra hur det är idag. Hur har föreningskulturen förändrats? Vilka var människorna som genom dessa 40 år burit och slitit för att hålla vår biograf igång och rullande? Hagabion har varit en samlingsplats för människor som brunnit för film, solidaritet och socialism. Som kommit från en annan världsdel och som på Hagabion hittat ett sammanhang i sitt nya land. Bion har varit ett politiskt vardagsrum och en plats där människor med olika bakgrund mötts och möts, där alla varit och är välkomna. En inkluderande förening för människor av alla slag. Dokumentären berör politik, föreningsliv som social mötesplats, tidsanda och hur den förändrats sedan 70-talet, kollektivism, genusfördelning, vardagen på en biograf och mycket mer.

Utställningen kommer att visas på Stadsmuseet från 10e oktober 2014 till 19e april 2015.

 

Programmet för invigning :

18:00 Festen börjar
18:40 Visning av vår dokumentär
20:00 Quiz med QuiZadillas
21:30 Musik med Kaffeflickorna // & Syndafloden
22:30 Musik med Den Stora Vilan

Det kommer att finnas bar och gratis popcorn, och Frippe & Frida delar ut gratis kaffe! Animation i Väst kommer att lära våra små besökare att göra film. Vi kommer att visa kortfilm av bland andra Ruben Östlund, Jenny Wilson och Johannes Nyholm. Det kommer även finnas Länge leve-tygkassar att köpa för er som gillar oss lite extra mycket!

 

Så säger pressen om utställningen :

”Folkets Bio – så kan väl för djävulen ingen bio heta” i Göteborgs Fria.

Hagabion firar 40 år av ideella krafter i Direkt Press

Titta på klippet på GPTV

Robert Wettersten i Proletären :

”Det är här man får uppleva utställningens riktiga krona – den egenproducerade dokumentärfilmen ”Länge leve Hagabion!” De som var med förr och de som är med nu berättar om framgångar och motgångar. Om hur en antikommersiell och kollektivt styrd biograf som visar smal och ofta politisk film kan överleva, medan stora biografer och hela biografkedjor gått i graven.”

Lämna en kommentar